Χρυσοπηγή

 

  >>Αρχική Σελίδα
English Ελληνικά
Ιστορικά Στοιχεία
Ήθη και Έθιμα
Εκκλησίες - Μονές
Μετακινήσεις
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Χάρτης Σίφνου
 

 

Ιστορικά...

Σίφνος

Η Σίφνος είναι δήμος του Νομού Κυκλάδων και βρίσκεται στις δυτικές Κυκλάδες στη μέση του τριγώνου Σέριφου – Αντίπαρου - Κίμωλου. Ο Δήμος Σίφνου δημιουργήθηκε, μετά την ισχύ του νόμου Καποδίστρια, από τη συνένωση των Κοινοτήτων Απολλωνίας και Αρτεμώνος. Εχει έκταση 74τ.χλμ. πληθυσμό γύρω στους 2000 μόνιμους κατοίκους και απέχει 75 μίλια από τον Πειραιά.

Σύμφωνα με το μύθο, "Σίφνος" ονομαζόταν ο γιος του αττικού ήρωα Σουνίου του οποίου το όνομα δόθηκε στο νησί. Κατά άλλη εκδοχή το όνομα Σίφνος προήλθε από το επίθετο "σιφνός" που σημαίνει κενός, που παραπέμπει στο πλήθος των υπόγειων στοών των ορυχείων στο υπέδαφος του νησιού. Αναφέρεται επίσης και με τις ονομασίες "Ακίς", "Μερόπη", "Σίφανος", "Σίφανα" ή "Σιφάντο".

Για τη Σίφνο η ιστορία έχει να δώσει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες. πρωτοκατοικήθηκε από τους Πελασγούς και κατόπιν από τους Φοίνικες, Κάρες και Λέλεγες. και λεγόταν "Μερόπια". Το ΚάστροΣτη διάρκεια των χρόνων 3200-3000 π.Χ. στο νησί αναπτύχθηκαν οι τέχνες και το εμπόριο. Γνώρισε οικονομική άνθηση λόγω των μεταλλείων χρυσού και αργύρου. Αργότερα κατοικήθηκε από του Μίνωες γι' αυτό και ονομάστηκε "Μίνωα". Αγγεία που βρέθηκαν στις περιοχές Κάστρο και Αγίου Ανδρέου μαρτυρούν την επίδραση και του μυκηναϊκού πολιτισμού. Γύρω στο 1100 π.Χ. φτάνουν στο νησί οι Ιωνες και τότε ξεκινά η εποχή που ονομάστηκε χρυσή εποχή της Σίφνου, με ιδιαίτερη ανάπτυξη της γεωργίας, της κεραμικής και του εμπορίου. Την εποχή αυτή ιδρύεται σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, η αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου το "άστυ", στο κέντρο της ανατολικής πλευράς του νησιού, στο σημερινό Κάστρο. Η νέα πόλη, αρχίζει να επεκτείνεται και από τον 6ο π.Χ. αιώνα αρχίζει να περιβάλλεται με τείχος. Οι ανασκαφές που έγιναν από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή 1934 - 1938 απέδωσαν λείψανα οικισμών και τάφους από τον 8ο αιώνα π.Χ. που μαρτυρούν τη συνεχή ζωή στο Κάστρο.

Αέτωμα του θησαυρού των Σιφνίων

Ο 6ος αιώνας π.Χ. ήταν η εποχή της μεγάλης ακμής. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι Σιφνιοί "νησιωτέων μάλιστα επλούτεον", ότι ήταν δηλαδή οι πιο πλούσιοι από τους νησιώτες και αυτό γιατί στο νησί υπήρχαν μεταλλεύματα χρυσού και αργύρου. Ενδεικτικό του ότι η Σίφνος ήταν πολύ πλούσια είναι ότι στη Σίφνο κόβονται νομίσματα γύρω στο 600 π.Χ. μετΑέτωμα του θησαυρού των Σιφνίωνά δηλαδή από την Αίγινα και πριν από την Αθήνα και την Κόρινθο. Το σπουδαιότερο και γνωστότερο αρχιτεκτόνημα της σιφνιακής δημιουργίας, αδιαμφισβήτητος μάρτυρας αίγλης και ανθηρής οικονομίας είναι ο "ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΣΙΦΝΙΩΝ", τον οποίο ανοικοδόμησαν και αφιέρωσαν οι κάτοικοι του νησιού στο ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς.

Αργότερα έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Στη συνέχεια ήλθαν οι Ρωμαίοι και κατόπιν ακολούθησε και η Σίφνος τη μοίρα που είχαν και τα άλλα νησιά. Βυζαντινοί, ενετική κυριαρχία με το Δουκάτο της Νάξου, ο Μπαρμπαρόσα και οι πειρατές του με τις λεηλασίες τους και μετά οι Τούρκοι, μέχρι την τελική απελευθέρωσή της το 1836.

Διατηρώντας όλα τα σημάδια που της άφησαν τα χρόνια της ιστορίας της, η Σίφνος είναι σήμερα ένας όμορφος τόπος με παραδοσιακούς οικισμούς, με κάτασπρα σπίτια με πανέμορφες παραλίες και λόφους πάνω στους οποίους απλώνονται σκαρφαλωμένα τα χωριά της.

Σήμερα ισχυρός οικονομικός παράγοντας είναι πλέον για τη Σίφνο ο τουρισμός, που ολοένα αυξάνει. Η Σίφνος, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, κατακλύζεται από χιλιάδες κόσμο, που αποζητά να γευτεί τις ομορφιές της.

Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις και επενδύουν όλο και περισσότερο στη βελτίωση των παρεχομένων προς τους επισκέπτες τους υπηρεσιών. Υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και πολλά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Με την προσπάθεια της Πολιτείας, του Δήμου και των κατοίκων, η Σίφνος προσπαθεί να βελτιώσει τις υποδομές και το βιωτικό επίπεδο της.